Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

Συνδικαλιστικης Δημοκρατικης Ενωτικης Συμμαχιας
(ΣΥΝ.Δ.Ε.ΣΥ.)

Έπειτα από τις ραγδαίες αλλαγές στο πολιτικό και συνδικαλιστικό γίγνεσθαι καταλήξαμε στην αναγκαιότητα δημιουργίας μιας Ενωτικής Δημοκρατικής Συνδικαλιστικής Παράταξης.

Είμαστε εργαζόμενοι, δημοκράτες, προοδευτικοί και κοινωνικοί αγωνιστές και απευθυνόμαστε σε εργαζόμενους με το ίδιο συνδικαλιστικό πρόσημο.

Η «Συνδικαλιστική Δημοκρατική Ενωτική Συμμαχία (ΣΥΝ.Δ.Ε.ΣΥ)» αποτελεί τη διευρυμένη ενωτική συνδικαλιστική συμμαχία που εκφράζει τις δυνάμεις της μισθωτής εργασίας, αγωνίζεται για την καταπολέμηση της ανεργίας και τη διασφάλιση της εργασίας.

Επιδιώκει την ανάληψη δράσεων με φορείς του πολιτισμού, της διανόησης, του πνεύματος. Δράσεις για ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, καταπολεμώντας φαινόμενα κοινωνικής παθογένειας όπως τα ναρκωτικά, ο ρατσισμός κ.ά.

Εστιάζει στις ομάδες που υποφέρουν περισσότερο από τις συνέπειες των μνημονιακών πολιτικών και εισηγείται τη δημιουργία γραμματειών για Νέων, Γυναικών, Καταναλωτικού. Επαγρυπνεί για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων δημιουργώντας αντίστοιχη γραμματεία.

Η ΣΥΝ.Δ.Ε.ΣΥ δεν αποτελεί βραχίονα κανενός κόμματος, αλλά ΠΑΡΑΤΑΞΗ των εργαζομένων της πόλης, που εντάσσονται στο πλαίσιο των ευρύτερων δημοκρατικών δυνάμεων με σαφές πολιτικό, ιδεολογικό και προοδευτικό πρόσημο.

Η ΣΥΝ.Δ.Ε.ΣΥ εντάσσει στις γραμμές της και συνακόλουθα εκφράζει τις δυνάμεις εκείνες που αποδέχονται, αρχές, ιδέες και πρακτικές που προσδιορίζουν τους δημοκράτες, κοινωνικούς αγωνιστές που έχουν ταχθεί με τα συμφέροντα των μη προνομιούχων, των δυνάμεων της εργασίας των απομάχων της, των ανέργων. ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ!

Η ΣΥΝ.Δ.Ε.ΣΥ, ως μετεξέλιξη μιας μεγάλης συνδικαλιστικής παράταξης των εργαζομένων, υπερβαίνει τα κομματικά σύνορα και καθιστά την ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ, από υπόθεση μικρών προπαγανδιστικών κύκλων, εφαρμοσμένη πρακτική στο Συνδικαλιστικό Κίνημα της πόλης μας.

Γι’ αυτό η ΣΥΝ.Δ.Ε.ΣΥ δεν δέχεται μαθήματα αυτονομίας. Εμείς ανήκουμε στον χώρο των εργαζομένων που παραδίδουν, μέσα από τους κοινωνικούς τους αγώνες, μαθήματα αυτονομίας και σεβασμού στην αυτόνομη στρατηγική του Συνδικαλιστικού Κινήματος. Το κάναμε στο παρελθόν, το κάνουμε με ευθύνη και καθαρότητα και σήμερα.

Αγωνιζόμαστε για κοινωνική δικαιοσύνη, ισχυρά συνδικάτα, εργατική αλληλεγγύη, ανοικτή κοινωνία.

Συγκρουόμαστε με τη διαφθορά και το πελατειακό κράτος.

Συγκρουόμαστε με τις πολιτικές που ευνοούν τον σχηματισμό υπερκερδών των εταιριών στην πλάτη των εργαζομένων που μοχθούν καθημερινά για να ανταποκριθούν στους υπέρογκους λογαριασμούς ενέργειας, στην συνεχιζόμενη ακρίβεια των βασικών αγαθών διαβίωσης.

Υπερασπιζόμαστε το δίκαιο του εργαζόμενου στο διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον της αγοράς εργασίας, το οποίο βάλλεται από τις νέες μορφές εργασίας (αδήλωτη απασχόληση, μερική απασχόληση, τηλεργασία κ.ά.).

Προτείνουμε ριζοσπαστικές και πρακτικές λύσεις για την αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων και την ανάπτυξη.

Μιλάμε με σθένος για την ανισότητα, για την κοινωνική αδικία, την ελευθερία των κοινωνιών, υπερασπιζόμενοι την ειρηνική συνύπαρξη των λαών.

Είμαστε ενάντιοι στον συγκεντρωτισμό και σε κάθε αντίληψη πατερναλισμού και περιορισμού των δημοκρατικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών.

Είμαστε ενάντιοι σε κάθε είδους βία, λεκτική, φυσική, συναισθηματική, σεξουαλική, ως αντίληψη και ως πρακτική, αποσκοπώντας στον έλεγχο συμπεριφορών και στην εξουσία ανθρώπων.

Όλους εμάς που συγκροτούμε τη ΣΥΝ.Δ.Ε.ΣΥ, μας ενώνει το πείσμα για την αλλαγή της εικόνας της χώρας μας, που σέρνεται τυφλά από οργανωμένες ομάδες συμφερόντων και ζει κάτω από ένα καθεστώς φαυλότητας, ευνοιοκρατίας και ανισότητας. Δεν ανεχόμαστε την κοινωνική αδικία, τη διάχυτη βία, την οικονομική καθίζηση, την ιδιωτικοποίηση της υγείας, της παιδείας, τον περιθωριοποιημένο πολιτισμό, το χαμηλό επίπεδο του πολιτικού διαλόγου, το μίσος, την έλλειψη ελπίδας, την ισοπέδωση προς τα κάτω.

Μας ενώνει η απογοήτευση της κατάργησης του κοινωνικού κράτους. Δεν είναι αυτή η Ελλάδα μας. Δεν είναι αυτή η Ελλάδα που οραματίστηκαν οι χιλιάδες αγωνιστές της εργατικής τάξης. Δεν είναι αυτή η προοδευτική, ανοικτή και ισχυρή Ελλάδα που οραματίζονται σήμερα οι περισσότεροι Έλληνες πολίτες, οι κοινωνικοί αγωνιστές και οι εργαζόμενοι.

Αγωνιζόμαστε για την ενότητα της εργατικής τάξης, την επαναφορά των κεκτημένων μας.

Ως εδώ. ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!!!

Εμείς λέμε, δεν θα τους περάσει. Ως εδώ. Έχουμε διανύσει πολύ δρόμο για να απαρνηθούμε τώρα το ποιοι είμαστε.

Σταθεροί στις αξίες της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας, της Ισότητας και της Αλληλεγγύης, μπορούμε να φανούμε και σήμερα άξιοι των δημοκρατικών παραδόσεων της εργατικής τάξης της πόλης μας. Στο χέρι μας είναι να πάρουμε πίσω τη χώρα μας από τις ολιγαρχίες και τα ισχυρά οργανωμένα συμφέροντα, που ακόμα και σήμερα απολαμβάνουν σκανδαλώδη οφέλη εις βάρος των πολλών.

Με τη δύναμη των εργαζομένων και τη δυναμική των συνδικάτων, μπορούμε να πιστέψουμε και να υλοποιήσουμε το όραμα μιας καλύτερης Ελλάδας, με τους εργαζόμενους και τους πολίτες όρθιους και δυνατούς!

ΣΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ Η ΔΥΝΑΜΗ!

ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ Η ΝΙΚΗ!